Komasowani

Budownictwo, dom i ogród

Wyposażenie

Piekarnik gazowy czy elektryczny, który wybrać?

Remontujesz kuchnię? Jeżeli tak, to z pewnością zastanawiasz się nad wyborem piekarnika. Jest to dobre pytanie, ponieważ każdy z nich posiada zalety, ale również i wady. Przeczytaj nasz poradnik, który pomoże Ci wybrać odpowiedni piekarnik dla Twojej kuchni. Wybierz swojego faworyta – piekarnik gazowy czy elektryczny

Sprawdź także: Drewniany płot osłonowy najlepszym rozwiązaniem dla domu

Piekarnik – gazowy czy elektryczny?

Piekarnik gazowy

Główną różnicą tych piekarników jest materiał używany do wytwarzania ciepła. W przypadku piekarnika gazowego używany jest gaz ziemny, który podłączony jest z instalacji gazowej. Możemy również wybrać model, który pobiera gaz z butli napełnionej tą substancją. Był on kiedyś bardzo popularny, jednak obecnie jest ich mniej na rynku. Zdecydowanie jego zaletą jest cena. Niska cena gazu powoduje to, że koszt eksploatacji takiego piekarnika jest niższy jak w przypadku urządzenia na energię elektryczną. Sam koszt sprzętu jest często tańszy niż ten na prąd.

Największym minusem piekarnika gazowego jest przygotowywanie posiłków, ponieważ najczęściej są wyposażone tylko w dolne grzałki, które nie podgrzewają pokarmów równomiernie, przez co dużo łatwiej o przypalenie ciasta czy pieczeni. Należy odpowiednio wyczuć zakres temperatury w naszym urządzeniu, aby uniknąć niespodzianek po otworzeniu drzwiczek. Jednakże warto zauważyć, że będzie to dobry wybór w przypadku pieczenia placków, które są wrażliwe na zmiany temperatury. Brakuje w nich także opcji samoczyszczenia, więc ze wszystkimi osadami oraz zaschniętymi plamami będziemy musieli poradzić sobie sami. Warto również pamiętać, że gaz ziemny jest niebezpieczny. Jeżeli instalacja będzie nieszczelna, to może nastąpić wybuch. Jednakże nie należy też wpadać w panikę – jeżeli wszystko zostanie dobrze zamontowane, to nic nam nie grozi. Dodatkowo warto wiedzieć, że serwis tego typu piekarników jest znacznie tańszy, co znacznie obniża ogólne koszty korzystania ze sprzętu.

Zalety:

  • Tańszy w eksploatacji
  • Niższy koszt sprzętu

Wady:

  • Mogą stanowić niebezpieczeństwo
  • Niewiele dodatkowych opcji ułatwiających korzystanie z urządzenia
  • Nierównomierne nagrzewanie piekarnika

Zobacz również: https://www.quality-home.pl/zasady-instalacji-elektrycznej-dla-bezpiecznego-domu/

Piekarnik elektryczny

Ten rodzaj piekarników jest obecnie bardzo popularny w porównaniu do gazowych. Głównie ze względu na bezpieczeństwo i szybkie działanie. Są one zdecydowanie nowocześniejsze, co zachęca użytkowników do zakupu. Zaletą piekarników elektrycznych jest to, że posiadają one więcej programów grzania. Ich grzałki można precyzyjnie ustawiać, przez co mamy możliwość bardzo dokładnej kontroli nad temperaturą panującą w środku. Najpopularniejszą funkcją jest termoobieg, który tak naprawdę staje się standardem wśród piekarników. Jest to bardzo wygodna opcja, za którą warto dopłacić. Większość z nowoczesnych piekarników ma w sobie także program samoczyszczenia, czego brakuje ich gazowym odpowiednikom.

Niestety, cena sprzętu jak i eksploatacji jest wyraźnie wyższa w przypadku piekarników elektrycznych. Piekarnik elektryczny jest zdecydowanie bezpieczniejszym urządzeniem, nie wymaga podłączenia do źródła gazu, więc nie musimy obawiać się ewentualną wadą sprzętu i wyciekiem tej niebezpiecznej substancji. Warto zauważyć, że piekarniki elektryczne mogą być wykonanie nie tylko jako standardowe urządzenie, ale również przystosowane do zabudowy. To zdecydowany plus szczególnie dla osób, które wykańczają swoją kuchnię w stylu nowoczesnym. Piekarnika gazowego nie możemy zakupić w formie zabudowy.

Zalety:

  • Nowoczesność i bezpieczeństwo
  • Szybkie działanie
  • Więcej dodatkowych funkcji – w tym termoobieg
  • Precyzyjność i dokładność
  • Komfort użytkownika
  • Możliwość zakupu w formie do zabudowy

Wady

  • Wysoka cena urządzenia
  • Wysokie koszty eksploatacji
piekarnik gazowy czy elektryczny

Podsumowanie – który piekarnik wybrać

Podsumowując, decydując się na piekarnik musimy przede wszystkim zwrócić uwagę na nasze potrzeby. Każdy z wyborów będzie odpowiedni tylko wtedy, gdy odpowiadają nam jego właściwości. Piekarnik gazowy czy elektryczny posiadają zalety ale również wady. Dlatego też przed decyzją kupna należy wybrać, który będzie dla nas odpowiedni. Należy jednak przyznać rację – piekarniki elektryczne z pewnością posiadają więcej zalet niż ich gazowe odpowiedniki.

Podczas zakupu nowego piekarnika, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • gabaryty – zmierzmy dokładnie miejsce, gdzie chcemy umieścić sprzęt, może się okazać, że wymarzony model będzie za szeroki lub wysoki i będzie problem z jego umieszczeniem,
  • klasa energetyczna – celujmy w piekarniki posiadające klasę A lub A+, gdyż to pozwoli nam na oszczędność energii elektrycznej
  • pojemność – najczęściej mieści się między 35 a 60 l, podczas wyboru wielkości piekarnika weźmy pod uwagę wielkość naszej rodziny oraz naszą kuchnię,
  • ilość opcji – wiele funkcji piekarnika bardzo się przydaje podczas gotowania, ponieważ pozwalają zautomatyzować ten proces, jednakże gdy wolimy tradycyjny model, wybierzmy te o mniejszej ilości funkcji
  • akcesoria dodatkowe – niektórzy producenci dodają do zakupu ciekawe dodatki tj. brytfanny czy kamienie do pizzy, warto zapytać się obsługi czy producent coś przygotował.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.