Komasowani

Budownictwo, dom i ogród

Wyposażenie

Piekarnik gazowy czy elektryczny, który wybrać?

Przeczytaj nasz poradnik, który pomoże Ci wybrać odpowiedni piekarnik dla Twojej kuchni. Pokażemy różnice między modelami gazowymi oraz elektrycznymi.

Piekarnik – gazowy czy elektryczny?

Piekarnik gazowy

Główną różnicą tych piekarników jest materiał używany do wytwarzania ciepła. W przypadku piekarnika gazowego używany jest gaz ziemny, który podłączony jest z instalacji gazowej lub butli napełnionej tą substancją. Powoduje to, że koszt eksploatacji takiego piekarnika jest niższy jak w przypadku urządzenia na energię elektryczną. Sam koszt sprzętu jest często tańszy niż ten na prąd. Największym minusem piekarnika gazowego jest przygotowywanie posiłków, ponieważ najczęściej są wyposażone tylko w dolne grzałki, które nie podgrzewają pokarmów równomiernie, przez co dużo łatwiej o przypalenie ciasta czy pieczeni. Należy odpowiednio wyczuć zakres temperatury w naszym urządzeniu, aby uniknąć niespodzianek po otworzeniu drzwiczek. Brakuje w nich także opcji samoczyszczenia, więc ze wszystkimi osadami oraz zaschniętymi plamami będziemy musieli poradzić sobie sami.

Piekarnik elektryczny

Zaletą piekarników elektrycznych jest to, że posiadają one więcej programów grzania. Ich grzałki można precyzyjnie ustawiać, przez co mamy możliwość bardzo dokładnej kontroli nad temperaturą panującą w środku. Większość z nowoczesnych piekarników ma w sobie także program samoczyszczenia, czego brakuje ich gazowym odpowiednikom. Niestety, cena sprzętu jak i eksploatacji jest wyraźnie wyższa w przypadku piekarników elektrycznych. Piekarnik elektryczny jest zdecydowanie bezpieczniejszym urządzeniem, nie wymaga podłączenia do źródła gazu, więc nie musimy obawiać się ewentualną wadą sprzętu i wyciekiem tej niebezpiecznej substancji.

Podczas zakupu nowego piekarnika, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • gabaryty – zmierzmy dokładnie miejsce, gdzie chcemy umieścić sprzęt, może się okazać, że wymarzony model będzie za szeroki lub wysoki i będzie problem z jego umieszczeniem,
  • klasa energetyczna – celujmy w piekarniki posiadające klasę A lub A+,
  • pojemność – najczęściej mieści się między 35 a 60 l, podczas wyboru wielkości piekarnika weźmy pod uwagę wielkość naszej rodziny,
  • ilość opcji – wiele funkcji piekarnika bardzo się przydaje podczas gotowania, ponieważ pozwalają zautomatyzować ten proces,
  • akcesoria dodatkowe – niektórzy producenci dodają do zakupu ciekawe dodatki tj. brytfanny czy kamienie do pizzy, warto zapytać się obsługi czy producent coś przygotował.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *