Wspólne posiłki z rodziną wymagają odpowiedniego zabezpieczenia stołu. Przybliżamy wady i zalety najpopularniejszych wykończeń drewnianych mebli – oleju oraz lakieru. Odpowiadamy także na pytanie, czy drewniane stoły do jadalni bez zabezpieczającej warstwy mogą być dobrym wyborem.
Stoły drewniane olejowane – czym się charakteryzują?
Jeden z najpopularniejszych środków na stół drewniany, a konkretnie jego blat, to olej. Kiedy na nie postawić? To zależy od gustu i stylu aranżacji. Stoły drewniane (poznaj ich ofertę na https://meblepotocki.pl/pl/c/Produkty/3) olejowane to doskonały wybór do wnętrz, w których potrzeba nieco swojskości. Olejowanie sprawia, że blat stołu jest zabezpieczony, ale urokliwe słoje naturalnego drewna pozostają widoczne. Preparat wsiąka w drewniany stół i nie jest wyczuwalny w dotyku. W istocie wciąż mamy do czynienia z naturalnym drewnem, właśnie dlatego, że olej wchłonął się w stół drewniany zamiast tworzyć na nim zwartą powłokę. Olej jest oparty na naturalnej bazie, a dzięki wnikaniu w drewno i swojej hydrofobowości zabezpiecza je od środka.
Hydrofobowość oleju nie niweluje znaczącej wady takiego blatu. Niestety, długo trzymany na nim kubek albo niewytarta plama z jedzenia może zostawić trwały ślad. Minusem olejowania mebli jest to, że trzeba je co jakiś czas powtarzać w zależności od intensywności użytkowania – nawet co pół roku. Szybka renowacja jest jednak konieczna niezależnie od materiału wykończeniowego, szczególnie gdy mamy do czynienia z blatem często używanym. Sam proces olejowania nie jest skomplikowany ani długi, a zamiast olejować cały blat wystarczy ,,posmarować” w miejscach gdzie olej się zdarł. Olejowany stół drewniany do jadalni (zamów go na https://meblepotocki.pl/pl/c/Stoly/23) z racji konieczności szybkiego ścierania plam może nie być najlepszym wyborem. Jest jednak niezwykle urokliwy pod względem stylistyki. Zdecyduj się na niego jeśli Twoja rodzina spożywa posiłki używając podkładek, a podczas wspólnego obiadu miejcie pod ręką ścierkę.
Stoły drewniane lakierowane – cechy
Ciężko zwarcie wyjaśnić czym charakteryzują się stoły drewniane lakierowane. Wariantów lakieru nie brakuje! W przeciwieństwie do oleju, stół drewniany jest pokryty zwartą warstwą ,,chemii”. Przykrywa naturalną powłokę, co jest wyczuwalne w dotyku. Do wyboru mamy zarówno lakiery błyszczące jak i matowe, pozwalające meblowi zachować naturalny design. Lakier zabezpiecza stół drewniany przed wysoką temperaturą, wodą i czynnikami mechanicznymi mogącymi zarysować drewno. Lakier oczywiście zdziera się w miarę eksploatacji. Odnawianie lakierowanego stołu jest dużo bardziej skomplikowane niż w przypadku oleju – dziur nie można po prostu uzupełnić, ale trzeba zedrzeć całą warstwę. Lakier również dość szybko traci swój połysk, a akrylowy ma tendencję do ,,lepienia” się. To dobry wybór do kuchni, ale też do jadalni w której często przesiadują domownicy. Mimo niedogodności związanych z renowacją, lakier jest świetnym zabezpieczeniem jeśli Twój stół na co dzień wiele przechodzi, o czym więcej możesz dowiedzieć się z artykułu https://meblepotocki.pl/jak-dbac-o-drewniane-krzesla-i-stoly.
Drewniane stoły surowe – czy to dobry pomysł?
Moda na naturalność i prostotę trwa w najlepsze. Coraz częściej widujemy stoły i krzesła drewniane pozbawione jakiegokolwiek chemicznego zabezpieczenia. Tendencja rośnie szczególnie gdy ogląda się jadalnie i salony w stylu wiejskim. Biorąc pod uwagę, że naturalny efekt można osiągnąć poprzez olejowanie czy malowanie matowym lakierem, surowy stół nie jest najlepszym wyborem. Może się sprawdzić jako mebel dekoracyjny a nie użytkowy. Codzienne obiady spożywane w jadalni, rodzinne imprezy, mniejsze i większe katastrofy z napojami – lepiej zadbać o zabezpieczenie blatu!